Hoe GroenteBuur gezond eten toegankelijk maakt
Bij Zorgboerderij Slangenburg geloven we dat iedereen recht heeft op gezond en voedzaam eten. Maar in Nederland is dat niet vanzelfsprekend. Voor veel mensen zijn verse groenten simpelweg te duur. Daar willen wij verandering in brengen. Samen met Ondernemen met je Buurt maakten we een video over ons project – toen nog bekend als HartenBoeren, nu GroenteBuur – waarin we laten zien hoe we werken aan een eerlijker voedselsysteem.”
Van zorg en werk naar voedselhulp
Onze zorgboerderij draait niet alleen om dagbesteding en werk, maar ook om impact. In de video vertelt Falco, initiatiefnemer van Zorgboerderij Slangenburg, hoe we in 2007 samen met Staatsbosbeheer en Kasteel Slangenburg een plek creëerden waar zorg en werk in het groen samenkomen. Inmiddels is dat uitgegroeid tot GroenteBuur: een regeneratieve tuinderij waar we verse groente verbouwen voor mensen die dat het hardst nodig hebben.
Wist je dat er een structureel tekort is aan verse groente bij de Voedselbank? Daarom leveren wij wekelijks groentepakketten aan gezinnen die het nodig hebben. Dit doen we niet alleen, maar samen met mensen in dagbesteding en participatiebanen, die zo werkervaring opdoen en bijdragen aan een gezondere samenleving.
Sociale impact financieren met bedrijven
Een project als GroenteBuur heeft natuurlijk financiële steun nodig. In de video legt Falco uit hoe we dit aanpakken. Als sociale onderneming geven we oogstaandelen uit. Bedrijven die een Social Return On Investment (SROI)-verplichting hebben, kunnen deze aandelen kopen en zo bijdragen aan structurele voedselhulp. Dit zorgt ervoor dat wij de lopende kosten van ons project kunnen dekken én bedrijven op een betekenisvolle manier iets terug kunnen doen voor de samenleving.
Meer weten?
Benieuwd hoe GroenteBuur in de praktijk werkt? Op onze pagina zie je hoe we samen zorgen voor een groenere en gezondere toekomst. Neem een kijkje:
Of ben jij iemand die wel oor heeft naar die oogstaandelen?