Gezond het jaar rond (met video)
Dankzij het project Gezond het Jaar Rond krijgt een grote groep Doetinchemmers in de Stadskamer, bij WerkRaat en in Zorgboerderij Slangenburg dagelijks een bord vol lekker, betaalbaar en gezond eten. Het eten wordt gemaakt van reststromen, voedsel dat anders weggegooid zou worden. Met dit project willen projectleider Arthur Dammers en kok Tom Lenting een levensvatbare keten opzetten, waardoor gezond voedsel in de Achterhoek een basisvoorziening wordt. Voor iedereen!
Gezond eten als basis! De koks van de instellingen Stadskamer, WerkRaat en Zorgboerderij Slangenburg trekken de kar in de keuken en voorzien 125 Doetinchemmers dagelijks van een lekker en gezond bord eten. De koks worden daarbij ondersteund door projectleider Arthur Dammers en kok Tom Lenting, die ondertussen aan een levensvatbare keten bouwen. De maaltijden worden gemaakt van reststromen: voedsel dat anders weggegooid zou worden. Door het project krijgen mensen niet alleen gezond(er) voedsel, ze kunnen er ook leren koken of als dagbesteding meehelpen in de keuken. Op termijn hopen de initiatiefnemers 250 maaltijden per dag te serveren.
Onverkoop
Een lekkere, gezonde maaltijd is niet voor iedere Nederlander de dagelijkse realiteit. Het geld ontbreekt ervoor, de kennis en kunde om te koken is er niet of er is geen ruimte in het hoofd om het voor zichzelf te kunnen organiseren. Projectleider Arthur Dammers vertelt: “Bij de Stadskamer, WerkRaat en Zorgboerderij Slangerburg is dit probleem gesignaleerd, zij hebben dit project geïnitieerd. Tom en ik werkten verder uit hoe we voor de doelgroepen van deze instellingen lekkere, gezonde maaltijden kunnen maken van reststromen.” Tom vult aan. “Menig boer en groenteteler houdt onverkoopbare producten over. Denk aan een kromme komkommer, een aardappel die te klein is voor de machines van de patatfabriek of aan een paprika met een lelijk plekje. Het is te gek voor woorden hoeveel eten wij in Nederland weggooien. Bij Gezond het Jaar Rond doen we daar iets mee.”
Onder de mensen
Bij de drie locaties kun je voor een zacht prijsje van maaltijden genieten, je haalt het eten op om thuis op te warmen of je koopt groente met een bijpassend recept om zelf mee aan de slag te gaan. Tom: “Eten gaat verder dan alleen een gezonde maaltijd. Het is ook sociaal, het zorgt voor verbinding en dat maakt blij. Neem Piet. Hij haalt iedere dag bij ons een maaltijd op voor €3,50. Daardoor komt hij onder de mensen, wat hij gezellig vindt. Hij moet naar ons toe komen, waardoor hij iets zinvols te doen heeft. En hij is goedkoper uit dan in de supermarkt, waardoor hij een kadootje voor zijn kleinzoon kan kopen.”
Zelf koek bakken
Het project heeft ook een educatieve kant, aldus Tom. “Mensen leren bij ons waar bloemkool vandaan komt en hoe je er wat lekkers van kunt maken. Je kunt ook als dagbesteding meehelpen in de keuken. Daar zelf vanuit een kwetsbare positie aan bij kunnen dragen is heel helpend.” Leren wat gezond eten is en wat het met je doet is ook educatief. “Veel jongeren bij WerkRaat halen in de pauze een broodje frikadel bij de supermarkt. Bij Gezond het Jaar Rond leren ze soep van groente te koken. Ze kiezen steeds vaker voor een zelfgemaakt paprikasoepje in plaats van het frikadelbroodje. Zelf eten maken en gezamenlijk
Gezond het jaar rond (met video)
Dankzij het project Gezond het Jaar Rond krijgt een grote groep Doetinchemmers in de Stadskamer, bij WerkRaat en in Zorgboerderij Slangenburg dagelijks een bord vol lekker, betaalbaar en gezond eten. Het eten wordt gemaakt van reststromen, voedsel dat anders weggegooid zou worden. Met dit project willen projectleider Arthur Dammers en kok Tom Lenting een levensvatbare keten opzetten, waardoor gezond voedsel in de Achterhoek een basisvoorziening wordt. Voor iedereen!
Gezond eten als basis! De koks van de instellingen Stadskamer, WerkRaat en Zorgboerderij Slangenburg trekken de kar in de keuken en voorzien 125 Doetinchemmers dagelijks van een lekker en gezond bord eten. De koks worden daarbij ondersteund door projectleider Arthur Dammers en kok Tom Lenting, die ondertussen aan een levensvatbare keten bouwen. De maaltijden worden gemaakt van reststromen: voedsel dat anders weggegooid zou worden. Door het project krijgen mensen niet alleen gezond(er) voedsel, ze kunnen er ook leren koken of als dagbesteding meehelpen in de keuken. Op termijn hopen de initiatiefnemers 250 maaltijden per dag te serveren.
Onverkoop
Een lekkere, gezonde maaltijd is niet voor iedere Nederlander de dagelijkse realiteit. Het geld ontbreekt ervoor, de kennis en kunde om te koken is er niet of er is geen ruimte in het hoofd om het voor zichzelf te kunnen organiseren. Projectleider Arthur Dammers vertelt: “Bij de Stadskamer, WerkRaat en Zorgboerderij Slangerburg is dit probleem gesignaleerd, zij hebben dit project geïnitieerd. Tom en ik werkten verder uit hoe we voor de doelgroepen van deze instellingen lekkere, gezonde maaltijden kunnen maken van reststromen.” Tom vult aan. “Menig boer en groenteteler houdt onverkoopbare producten over. Denk aan een kromme komkommer, een aardappel die te klein is voor de machines van de patatfabriek of aan een paprika met een lelijk plekje. Het is te gek voor woorden hoeveel eten wij in Nederland weggooien. Bij Gezond het Jaar Rond doen we daar iets mee.”
Onder de mensen
Bij de drie locaties kun je voor een zacht prijsje van maaltijden genieten, je haalt het eten op om thuis op te warmen of je koopt groente met een bijpassend recept om zelf mee aan de slag te gaan. Tom: “Eten gaat verder dan alleen een gezonde maaltijd. Het is ook sociaal, het zorgt voor verbinding en dat maakt blij. Neem Piet. Hij haalt iedere dag bij ons een maaltijd op voor €3,50. Daardoor komt hij onder de mensen, wat hij gezellig vindt. Hij moet naar ons toe komen, waardoor hij iets zinvols te doen heeft. En hij is goedkoper uit dan in de supermarkt, waardoor hij een kadootje voor zijn kleinzoon kan kopen.”
Zelf koek bakken
Het project heeft ook een educatieve kant, aldus Tom. “Mensen leren bij ons waar bloemkool vandaan komt en hoe je er wat lekkers van kunt maken. Je kunt ook als dagbesteding meehelpen in de keuken. Daar zelf vanuit een kwetsbare positie aan bij kunnen dragen is heel helpend.” Leren wat gezond eten is en wat het met je doet is ook educatief. “Veel jongeren bij WerkRaat halen in de pauze een broodje frikadel bij de supermarkt. Bij Gezond het Jaar Rond leren ze soep van groente te koken. Ze kiezen steeds vaker voor een zelfgemaakt paprikasoepje in plaats van het frikadelbroodje. Zelf eten maken en gezamenlijk